27 maart 2008

Verstandig commentaar op Wilders en zijn anti-Islam filmpje

Sinds ons eerste signalement (zie bij voorbeeld Toto Le Psycho - Film anti-Islam hollandais: un cas de Dutch Courage [FR]) van de hype over de anti-Islam-film van het Nederlandse parlementslid Wilders, hebben we er met opzet het zwijgen toe gedaan. Blijkbaar was het Wilders erom te doen, dat iedereen ging spreken over zijn nog ongeziene filmpje. Immers, na het uitbrengen ervan, bestaat er een goede kans, dat de discussie snel wegebt, daar het nauwelijks voorstelbaar is, dat Wilders iets schokkends over de Islam te zeggen heeft.

Er viel trouwens niets nieuws over te zeggen: Wilders is een geval voor de psychiater. En de media- en politieke- behandeling van de zaak in Nederland was ook niet anders dan wat we al meegemaakt hebben bij de Fortuyn- Van Goh- en Hirsi-Ali hypes vanaf het jaar 2002. Dat wil zeggen: Opinieleiders laveren stuurloos op de golven van provokatie, manipulatie en populisme.

Femke Halsema vindt de goede toon

Vandaag, eindelijk, gelukkig, een uitzondering: Femke Halsema, politiek leider van Groen-Links liet zich filmen en geeft een afgemeten en passend commentaar, waarin ik me helemaal kan herkennen.

Het bleek niet mogelijk om het gefilmde interview in mijn blog over te nemen. Door te klikken op onderstaand beeld, kun je het zien bij de site van nu.nl:

Halsema%208327.jpg

Ik ontleen aan de genoemde site nog de volgende samenvatting:

Halsema hekelt vooral het tijdrekken van de PVV-leider. "Kan die film nou niet eindelijk verschijnen? Ik geloof dat die film al twee weken klaar is. Hup, zet 'm op je site of zet 'm op Youtube."

Moslim Omroep

Bovendien begrijpt Halsema niet waarom Wilders in een eerder stadium niet is ingegaan op het aanbod van de Nederlandse Moslim Omroep om de film uit te zenden. Ze trekt een parallel met een gedicht van Annie M.G. Schmidt. "Ik wil niet meer, ik wil niet meer, ik wil geen handjes geven. - Hij wil alsmaar stout zijn, terwijl het een buitengewoon redelijk bod is."

Gekte

Volgens Halsema gijzelt Wilders Nederland met zijn film. Ze verwijt hem inhoudelijke debatten te schuwen en te snel met dooddoeners als 'naïef' en 'knettergek' te komen als mensen er andere opvattingen op nahouden dan hijzelf.

Rol media

En bij de enkele keren dat hij wel publiekelijk in discussie gaat, is de rol van de media dubieus, aldus Halsema. Ze verwijt de media een verkeerde selectie te maken. "Hebben we een keer een hard en inhoudelijk debat over de gekte in zijn denken, worden alleen de passages uitgezonden waarin hij de minister voor gek verklaart!"

(c) NU.nl/FaceCulture

Goed zo, Femke!

Technorati Tags: , , , ,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails