04 april 2008

In 't Verdonkhoekje: Hou Zee!

Hebben we zojuist Wilders afgevoerd als pathologische leugenaar, komt Rita Verdonk zich voorstellen.
< (Nee, ik geloof niet, dat we het droog houden.)

Kijk eens, hoe mooi de gehaakte shawl kleurt bij de kleuren van "Trots Op Nederland"! Dat is de service van Kai van der Linden, de Nederlandse Noël Slangen (dit voor onze Belgische kijkers). Elk detail is doorgedacht. Jammer voor Rita: De grote lijnen niet. De handelaars in onroerend goed, die wijlen Pim Fortuyn al eens aan kapitaal geholpen hebben, wilden best een kleine roadshow in Amsterdam financieren. Rita (en Kai) verkondigen immers op de TON-website: "De hypotheekaftrek staat als een huis!"

Even uitleggen voor Nederlandse huurders en niet-kapitaalbezitters en voor onze Vlaamse vrienden: In Nederland mag je een heel groot deel van je hypotheek-aflossing van je belasting aftrekken. Dan moet je natuurlijk wel belastingplichtig zijn voor een bedrag dat groot genoeg is om iets van af te trekken. Daar zit 'm de crux: Kleine verdieners profiteren niet, terwijl grootverdieners een lange neus kunnen trekken naar de progressieve belastingschijven: Naarmate ze meer kopen, betalen ze minder.

Nergens anders in de wereld bestaat een dergelijk flagrante bevoordeling van veelverdieners. De PvdA heeft geprobeerd om de ergste onrechtvaardigheden uit het systeem te halen, maar de top van Nederland houdt er, begrijpelijkerwijs, heftig aan vast. De nieuwste Balkenende-regering, nummer 4, mèt de PvdA als tweede grootste partij, houdt aan dit systeem vast. Onroerendgoed-handelaren profiteren er ook van, want ze kunnen dure appartementen en huizen kwijt aan een publiek, dat daar in andere Europese landen niet aan zou kunnen denken. Dank zij die hypotheekaftrek.
Goed begrepen: Het gaat dus helemaal niet om het veronderstelde Nederlandse cultuureigen, dat bedreigd zou zijn door ongebreidelde immigratie. Het gaat om de centen, om de euros, en om het behoud van een veronderstelde utopie van Hollandse waarden.

Rita aan het roer: In blauwgeruite kiel stond ze daar aan 't grote wiel. Allemaal onzin.
Luister naar wat Rita donderdag op de roadshow te zeggen had:

"Volgens de politica staan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst onder druk. Ook worden Nederlanders alsmaar van discriminatie beschuldigd. Verdonk verzet zich ertgen 'dat wij Nederlanders steeds maar moeten opschuiven en ons moeten aanpassen aan nieuwe culturen. daarvan zeg ik: Genoeg! Er zijn grenzen. Als wij onze Nederlandse cultuur laten verdwijnen, verdwijnen ook onze waarden en vrijheden.'"

Grotere onzin is nooit verkondigd, behalve misschien door kompaan en concurrent Wilders. Het Nederlandse volkskarakter wordt juist gekenmerkt door een groot vermogen tot aanpassing:
 • Aanpassing aan zinkend land en stijgende waterspiegels,
 • aanpassing aan Franse, Duitse en Engelse imperiale eisen in de koloniën,
 • compromissen ("polderen") tussen belanghebbenden,
 • en ... profiteren.
 • Profiteren van de marges die de Britten ons laten en lieten in de wereld,
 • verboden Franse boeken (verlichting) uitgeven, maar Nederlandse verlichte boeken (Spinoza, Hugo de Groot) verbieden,
 • meereizen op de rug van de Duitse keizer,
 • boeren uitsturen, om de door de nazis veroverde Oekraïne te koloniseren,
maar na afloop van het avontuur blijken we plotseling verzetshelden te zijn geweest.

<- (De achterkant van het Grote Gelijk van Rita Verdonk)

Ik ben best wel ook trots op Nederland. Dat is geen privilege van Rita en haar aanhangers. Ik ben trots op Multatuli, op Rembrandt, op de De Witten (vermoord in Den Haag, 1672) en op de Patriotten van 1787, die, vooruitlopend op de Franse Revolutie, de modernisering van de Nederlandse Staat aan de orde stelden. Ik ben trots op Leonard Huizinga, op Pieter Jelles Troelstra, op Henri Polak en op Geert Mak. Ik ben trots op Joop den Uyl en op Jan Cremer.

Trots zijn op grote Europeanen is ook trots zijn op Nederland...

Ik ben ook trots op Sicco Mansholt, zonder wie Europa er heel anders uit zou zien. En ik ben trots op De Gaulle, op Willy Brandt, op Clement Attlee, op Vaclav Havel, op Michaël Gorbatsjov en zelfs een beetje op Karel van Miert. Ik wil me door Rita niet laten opsluiten in een veronderstelde Nederlandse culturele provincie.
En niemand zou dat moeten willen of toelaten.

De populariteit van Verdonk en haar louche sponsors "schiet omhoog" (Nu.nl, 4.4.08). 22% van de Nederlanders ziet haar wel zitten als nederlandse presidente. Wilders verliest twee ztels (van 11 naar 9). Dat is natuurlijk mooi. Maar de neuroot Wilders en zijn neoconservatieve sponsors (Pfizer, the American Enterprise Institute) inruilen voor de BV "Favorita" en het witwassende geld van de onroerend-goed-maffia, is van mij teveel gevraagd.

De Balkenende-regering heeft de uitdaging van Wilders en zijn fitna-filmpje, goed behandeld. Damage-control schijnt te zijn gelukt, op een paar bijna dodelijke bermbommen in het Afghaanse Uruzgan na. Zelfs volgens de Wilders-vriendelijke websites, is Geert afgegaan als een gieter in het 1 april-debat in de nederlandse Tweede Kamer.

Nu is het zaak, niet voor de tweede of de derde keer in de val te trappen van populistische agitatie à la Fortuyn, à la Wilders, à la Verdonk. Geen crimineel geld witwassende BV's in de Tweede Kamer.

Rita zegt te zullen luisteren naar wat haar aanhangers zeggen.

Ik verheug me al op de reacties van haar Friese adepten, die zeker niet willen dat hun provincie wordt afgeschaft. Ik verkneukel me over de rechtszaak die de Trotskisten zullen aanspannen, wier merkenrecht is geschaad. En willen de Limburgers ook hun provincie afschaffen? - Het zou me verwonderen. En wat gaat Verdonk doen, als haar aanhangers uit de Europese Unie willen treden? Dat is helemaal niet zo onwaarschijnlijk als het lijkt.

Kortom: Die 22% van vandaag betekenen weinig. 't Is alleen verdrietig, dat ze er zijn. Meer onderwijs, meer realiteitszin: Het zou goed zijn.

En intussen strengere regels voor partijfinanciering en goede controle daarop.

1 opmerking:

 1. Laat Rita eerst haar logo eens restylen want gezien de kleuren van de vlag op dat logo is Rita niet Trots op Nederland maar Trots op Luxemburg.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails