26 juni 2006

Coalition of the Killing

Bush' Coalition of the Willing' blijkt in Afghanistan een 'coalition of the killing':

Ter voorbereiding van de vreedzame "opbouw"-missie van 1400 Nederlandse militairen in Uruzgan, worden dagelijks apache-helicopters ingezet, die blindelings dorpen vanuit de lucht mitrailleren. "Weer enkele tientallen Talibaan gedood", zeggen de communiqués.

Dat weten ze zo precies, omdat de Talibaan altijd, voordat ze sterven, hun talibaan-lidmaatschapskaart goed zichtbaar naast zich op de grond leggen, zodat die vanuit de helicopter gefotografeerd kan worden. Want na de slachtpartijen gaan onze dappere commando's natuurlijk niet zelf het bevrijde dorp in. "Dat is te gevaarlijk".

De Amerikanen zijn voor dit afscheidscadeau aan de Afghanen (want ze trekken zich nu terug) verantwoordelijk (operatie mountain something), maar voor het vuile werk worden de al eerder aanwezige Nederlandse troepen en materiaal ingezet. "Ja, ze gaan flink te keer, de laatste tijd", zegt een militaire woordvoerder.

Als ik me goed herinner, heeft de PvdA in maart in de Tweede Kamer als voorwaarde gesteld voor haar instemming met de opbouw-missie, dat er geen verwarring mocht plaatsvinden met de Amerikaanse 'Enduring Freedom' operaties. Dat is toegezegd.

Maar heer Kamp en consorten trekken zich daarvan niets aan. Ik snap niet, hoe het mogelijk is, dat de PvdA zo een brutale en minachtende politiek over haar kant laat gaan.

Bovendien is deze werkwijze vanuit de Nederlandse missie gezien, oliedom: Het is een garantie voor Srebrenica-achtige toestanden. Wat deden de Sowjet-troepen in de periode voor 1989 in Afghanistan ook weer allemaal fout?

Zelfs de machteloze Karzaï heeft tegen deze terreur-operaties geprotesteerd.

Vergis ik me erg, als ik denk, dat er nu al genoeg materiaal bestaat om Kamp bij het Haagse tribunaal aan te klagen wegens genocide?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails