03 oktober 2008

Amsterdam: De rustende schutters zwelgen in nostalgie

- PSP-affiche van 1972 (zie kop van DLL) geprojecteerd achter podium van nostalgia-bijeenkomst in Amsterdamse Balie, 28/9 (foto Anja Meulenbelt)

M'n vriendin, en latere vijandin, van heel vroeger, Anja Meulenbelt, op haar blog bij de S.P., voor wie ze eerste-kamerlid is, over een reunie van aktievoerder(st)ers uit het tijdperk waarvan nu iedereen zich distantieert, zondag 28 september in het cultureel-politiek centrum De Balie in Amsterdam.

Nu Wynand Duyvendak is afgevoerd is als parlementariër voor Groen-Links wegens het feit, dat hij ooit meedeed aan een aktie, waarbij dokumenten werden ontvreemd uit een ministerie, die bewezen, dat na Chernobyl (1986) in het geheim plannen werden gesmeed, om de nucleaire electriciteitsvoorziening in het land ergens in de toekomst verder uit te breiden, is de beer los: Iedereen die zoiets op zijn/haar geweten heeft, is "Freiwild".
Zelfs Trots-Op-Nederland stichtster Rita Verdonk kreeg dat te voelen bij de heksenjacht op haar onhandig ontkende PSP-lidmaatschap van ooit. (Zie DLL: Verdonk jokte over haar PSP-lidmaatschap... van een paar dagen geleden).

Anja beschrijft een combinatie tussen protest tegen de huidige heksenjacht op dhimmis en andere ooit aktivistische en antiracistische intellectuelen, gepaard gaande aan een ietwat machteloze ons-kent-ons reünie, waarbij wederkerig zachtkens de wonden van het huidig tijdperk werden gelikt. Soft, weetjewel...

Enfin, lees het origineel, want de bloggerin schrijft beter dan ik het ooit zal kunnen.

Empowering
Wat ik erover te zeggen heb, is dit: We hebben heel veel fouten gemaakt, mezelf niet uitgezonderd. Maar we hebben toch maar even een tijdperk van zwijgen en hypocrisie beëindigd. Van de revolutie die we in gedachten hadden, zijn onomkeerbare delen overgebleven: emancipatie van vrouwen, persvrijheid, versterking van democratische controle op de staat en "empowering".

Empowering van onderdrukte- en gemarginaliseerde groepen van mensen. In de Derde Wereld en in de Vierde Wereld van de stedelijke achterstandswijken. Empowering ook van groepen van immigranten. Concreet, door taalonderwijs en zelfhulp-groepen. Politiek, door een (achteraf gebleken) te rigide beleid van ontkenning van de reële integratie-problemen aan de basis van de samenleving.

- Sylvain Ephimenco, ooit correspondent in Nederland voor Libération, is één van de heksenjagers die week in, week uit, de geïntimideerde ex-linkse intellectuelen aanklaagt in zijn columns...

Een generatie van (vaak ex-linkse) broodschrijvers heeft zich als hongerige wolven geworpen op het onderwerp, heeft ongestraft hetzjachten ontketend, waarop de "linkse kerk" zich in schuilkerken als hier in De Balie heeft teruggetrokken. Dat is niet alleen een conjunctuurkwestie. 't Is ook een ahistorische terugkeer naar de verwarring van het interbellum. Degenen die sinds het begin van deze eeuw systematisch ethnisch wantrouwen aanwakkeren, zijn (nog?) niet degenen die dergelijke haatcultuur weten om te zetten in een politiek program. Ze klagen, aanklagen, alleen maar. Door de radicalisering die de willekeurige oorlogen van nu met zich meebrengen, kan er echter gemakkelijk een nieuwe Hitler opstaan, die wèl een program heeft van "leiderschap" en volksmobilisatie.

In Nederland en in heel Europa is dus heel wat anders aan de orde, dan kalmeringssessies zoals die in de Amsterdamse Balie. Er moet een mobilisatie komen van een hele nieuwe generatie, die afrekent met de hypocrisie van een Rita, van een PVV en ook met alle opportunistische concessies die de partijen voorbereiden in hun programmas voor de Europese verkiezingen van 2009.

In de nieuwe wereld van 2008, is een aggressieve "decency" aan de orde:
  • opbouw van een realistische Europese ruimte, waarin
  • destructieve speculanten en maffiosi geen kans meer hebben,
  • empowering van gemarginaliseerde groepen systematisch wordt doorgevoerd,
  • een gezamenlijke militaire macht de veiligheid garandeert,
  • de nationale culturen worden gegarandeerd door een Europese continentale macht, militair en politioneel,
  • de vrijheid van meningsuiting, van vergadering, van organisatie voorop staat.
- Wijnand blij met Balie-prijs (Balie, Amsterdam, foto Anja Meulenbelt)

Nostalgische bijeenkomsten zijn leuk, en misschien ergens ook nuttig tegen het vergeten,

maar er is werk aan de winkel, rustende schutters!

Technorati Tags: , , , , ,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails