29 mei 2007

Wilders' Tandenborstels (2)


Intussen teruggevonden: Foto uit 1938 van één van de vele "poets-akties" waaraan joden werden onderworpen, onmiddellijk na de "Anschluss" van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland.
Het originele Oostenrijkse bijschrift bij de foto drukken we hieronder af.

Samenvatting:
Het gebeurde op straat, in Wenen.
"Duidelijk is te zien, dat de mensen met belachelijk kleine borstels moeten werken. Daaruit blijkt, dat deze mensen vernederd moesten worden. Het ging hier waarschijnlijk om joden."
Uit de hele context is duidelijk, dat het alleen maar joden geweest kunnen zijn. Oostenrijkers hebben het nog steeds moeilijk met het erkennen van hun aktieve antisemitisme. Maar daarin zijn ze helaas niet een uitzondering...

Das hier gezeigte Foto wurde unmittelbar nach dem „Anschluss“ in einer Strasse in Wien aufgenommen. Es handelt sich um eine der vielen, durch Augenzeugenberichte überlieferten „Reibeaktionen“. Es ist nicht bekannt, wer der Fotograf war. Auf dem Foto sind Menschen zu sehen, die auf der Straße knien. Sie werden gezwungen die Straße zu säubern. Sie knien in Reihen und haben Wassereimer vor sich stehen. Deutlich ist zu erkennen, dass die Menschen mit lächerlich kleinen Bürsten arbeiten müssen. Daran wird deutlich, dass diese Menschen erniedrigt werden sollen. Es handelte sich wahrscheinlich um Juden.

Die Juden werden von einem Kreis von Zuschauern oder Bewachern umgeben. In der vordersten Reihe halten sich diese an den Händen. Damit verhindern sie offenbar, dass die Zuschauer zu sehr nachdrängen. Leider kann man deren Gesichter nicht sehen. Da einige kurze Hosen tragen, werden sie recht jung sein.
In der rechten Bildmitte steht ein junger Mann mit Ledermantel und Handschuhen, der möglicherweise die Aktion leitet.

Het gaat hier om een collectieve en openbare vernedering van een bevolkingsgroep. Doel is, - Eichmann (die deze akties vanuit Berlijn in zijn vaderland kwam leiden) heeft het zelf gezegd -, om de kloof tusen joden en niet-joden te vergroten. De joden apart te zetten als een verachtelijke-, belachelijke-, kategorie. Een groep, dat is de volgende boodschap, die straffeloos, (hier met behulp van kinderen als ordebewaarders), gekoeionneerd mag worden.

Ik ben niet van plan op te houden met te agiteren tegen de gevaarlijke (als het domheid en onkunde is) en demagogische (als het om bewust haatzaaien gaat) oproepen tot discriminatie van Wilders c.s.

Ik signaleer, dat Rutte (VVD) donderdag NIET duidelijk afstand nam van Wilders op dit punt in de TV-uitzending van Knevel & Van den Brink (EO, NL 1). Dat dient in de Tweede kamer te worden aangeklaagd. En binnen de VVD.
Ook ontbreekt elk signaal van minister-president Balkenende. Het ligt op de weg-, nee, het is de plicht, van een minister-president, om tijdig en duidelijk afstand te nemen van dergelijke "grensverleggende" (in de verkeerde richting) kreten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails