24 september 2008

In 't Verdonkhoekje: Een TON uit Cyprus


Ik begroet een ex mede-PSP-lid (Vrij Nederland van deze week, Nova 23.9). Daar is nix mis mee. Iedereen heeft recht op zijn jeugdzonden. Ik doe niet mee met de McCarthyistische jacht op vroegere activisten, zoals die op de arme Groen-Links parlementariër onlangs. Maar je moet er wel voor uit durven komen...
Erger is natuurlijk, dat Rita zich laat betalen door de vastgoed-maffia, en, naar nu blijkt (
Netwerk, 23/9, NL publieke tv-uitzending) met zwart geld uit Cyprus (100.000 euros). En door Big-Brother tycoon John de Mol (35.000).

In DLL (juni)
onthulden we al, hoe dat werkt bij Verdonk haar partij Trots Op Nederland (TON). Sponsorbelangen vinden onmiddellijk hun weg naar de "partij"-standpunten, net zoals bij wijlen de LPF van Pim Fortuyn.
Het is hoog tijd dat de wetgever paal en perk stelt aan de financiering van politieke partijen door marktpartijen. Voorstellen liggen bij de Tweede Kamer. Nederland mag niet achterblijven bij Duitsland, België, Engeland en Frankrijk. Een bananenrepubliek ligt vlak om de hoek!

Het is niet alles GOUD wat er blinkt...
Het serieuze Financieele Dagblad bericht (24/9):

Ondernemers en vastgoedbaronnen sponsoren Rita Verdonk

24 september 2008, 11:37 uur | FD.nl

Trots op Nederland van Rita Verdonk wordt gesponsord door bekende ondernemers en vastgoedbaronnen.

< Rita Verdonk met Hoed bij opening Staten-Generaal in september. In navolging van koningin Beatrix, dragen de meeste vrouwelijke parlementariërs bij deze gelegenheid extravagante hoeden, ongeveer zoals bij de paardenrennen in het Engelse Ascot. (foto FD, HR)

De groep is samen goed voor een sponsorbedrag van zeven ton. Verdonk betreurt dat de namen van haar donateurs nu op straat liggen.

Mediatycoon John de Mol (euro 35.000), makelaar Harry Mens (euro 25.000), zakenvrouw Sylvia Tóth (euro 10.000), vastgoedhandelaar Chris Thunnessen en ondernemer Willem Zegwaard (beiden euro 100.000) behoren tot de donateurs van Trots op Nederland van Rita Verdonk. [..]

Een opvallende naam op de donateurslijst van Verdonk is die van een op Cyprus gevestigd bedrijf met de naam Pershore Holding. Volgens PvdA-lid en politicoloog André Krouwel is het aannemen van dit geld 'volkomen illegaal'. Rita Verdonk deed deze kritiek af als "Rita pesten door de gevestigde orde".

Chaotisch

Makelaar Harry Mens steunt de partij van Verdonk met 25.000 euro. 'Toen Rita met haar partij begon, had ze geen gulden. Toen heb ik uit sympathie voor haar, vanuit mijn hart, haar dit bedrag gegeven', aldus Mens. De makelaar weet niet of hij weer snel geld aan Trots op Nederland zal schenken. 'Ik vind dat de partij zich nu wat chaotisch ontwikkelt en ik weet niet of mij dat wel past.'

Sylvia Tóth zei dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman dat de informatie over de donateurs is gelekt door Verdonks voormalige adviseur Ed Sinke. Tóth zei dit van Verdonk te hebben vernomen. [..]
Voor Sinke, zie het geciteerde DLL-artikel. Mr. Ed werd door de andere adviseur, Pim Fortuyn's Kay van der Linde eruit gewerkt, en neemt nu blijkbaar wraak, door interne stukken te lekken. Dat is, waar ik onze rechtse vrienden zo waardeer: Ze laten geen middel onbetuigd, om "chaos" te scheppen. En mensen zoals ik hoeven haast niets te doen, om vrijelijk te putten uit de ... beerput.

Het wordt wat serieuzer, als kapitaalkrachtige ondernemers als John de Mol (milliardair na de overname van zijn onderneming door het Spaanse Telefonica), de vastgoed-tycoon Thunnessen en de (nog) onbekende schenker die zich achter de Pershore Holding op Cyprus verschuilt, in beeld komen. Dat is andere koek dan de Haagse vastgoedspeculanten Reichman & Rommelaar (!), die door Ed Sinke aan Rita gekoppeld werden!

Zwart goud witgewassen...
Het is helaas vaste prik geworden. De VVD werd (wordt) nog discreet gefinancierd door conservatieve ondernemers. Bij Pim Fortuyn (2001/2002) begon het. Pim voelde zich gedwongen, om zich te "prostitueren" bij Thunnessen en mindere goden in de vastgoedwereld. De LPF was binnen een jaar "eigendom" van Thunnessen, die zijn concurrenten, zoals Harry Mens, eruit werkte in perfecte maffia-stijl. Ook de "Mosten" (het echtpaar Most) moest eraan geloven. Nu hebben de gieren zich op de TON van Rita gestort.

Nederland ver achter bij Europese partners...
In vrijwel alle beschaafde democratieën is de partijfinanciering strikt aan banden gelegd. In Frankrijk, in België, in Engeland en in Duitsland mogen investeringsvehikels van het casino-kapitalisme absoluut niet meedoen aan de verkiezingen. In België is het zelfs verboden aan de (gekozen) burgemeesters, om in de aanloop naar verkiezingen "informatiebulletins" naar de kiezers te sturen op gemeentekosten. In Duitsland werd het ikoon Helmut Kohl feitelijk van verdere ambities uitgesloten, nadat occulte partijfinanciering werd vastgesteld.
Maar in Nederland?
Bij referenda, wordt vrolijk sponsorgeld ingezet tegen democratisch genomen gemeenteraadsbesluiten (Amsterdam, Zeeburg). De gemeente moet dan belastinggeld inzetten daartegen.

Daaraan dient een eind te komen!

En wie vindt uit, wie er zit achter de "Cyprische" Pershore Holding? Een google search geeft geen resultaat. Louche!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails