26 april 2006

Verwerking moord: België-Nederland 1-0

Vorige week zondag is Joes, 17 jaar, neergestoken op het Centraal Station van Brussel. Twee jongens eisten z'n MP3-speler op. Toen hij die niet zonder meer afgaf, is hij neergestoken en aan de steekwond overleden. De beelden van de bewakingscamera's deden vermoeden dat de aanvallers Noordafrikanen waren. Koren op de molen van het Vlaams Belang, natuurlijk.
Maar zie: de vrienden en de familie van de jongen keerden zich van begin af aan resoluut tegen elke partijdige uitbuiting van de tragische gebeurtenis, vooraanstaande allochtonen namen het voortouw voor een stille mars door Brussel. Die vond afgelopen zondag plaats en trok 80.000 deelnemers. Uit Noord en Zuid. Waardig. Zonder spandoeken en zonder partij- of geloofsindicatie. Het was zowel een waardig protest tegen de toenemende onveiligheid, de waanzin van het consumentisme en het falen van de begeleiding van jongeren, als ook een verdiende slag in het gezicht van allen die elke negatieve ontwikkeling met alle geweld willen toeschrijven aan (islamitische) immigranten. Het VB had zich tevoren al gewonnen moeten geven: het raadde zijn aanhangers af om mee te lopen in de stoet.
Op dat moment dacht iedereen nog dat het om Marokkanen ging.
Het Belgische volksoptreden was dus tegelijk een indrukwekkend protest tegen racisme en xenofobie. De inzet deed aan de enorme "Witte Mars" van 1996 denken.
Wat een verschil met het huidige Nederland!
Als het in Nederland was gebeurd, waren de verontwaardigde anti-islamitische commentaren van opinieleiders en politici niet van de lucht geweest. Natuurlijk niet zo openlijk racistisch als het Vlaams Blok, maar toch in de sfeer van: "Zeggen wat je denkt!"
Afshin Ellian zou de nodige citaten uit de Koran hebben gedebiteerd om aan te tonen, dat het gedrag van de rovers gebaseerd zou zijn geweest op uitspraken in dat boek. Scherpere controle op moslim-jongeren zou één van de items zijn geweest.
Ik kan niet anders doen dan triest vaststellen, dat de beschaving bij de meeste Belgen dieper zit dan bij de meeste Hollanders ...
Als het verhaal niet zo triest was, zou men zich bijna kunnen verkneukelen over de uitkomst: Het waren naar alle waarschijnlijkheid jongetjes van Poolse afkomst, die de daad pleegden, blijkt nu. Verdere details zullen de komende dagen bekend worden.
Maar als je de anti-Turkse hetze in Nederland (na de zinloze moord van een gestoorde jongen op één van zijn leraren) vergelijkt met de terughoudendheid en de resolute afwijzing door de meerderheid van de Belgen van elke racistische uitbuiting van de zinloze moord op Joes - dan kun je niet anders dan de uitslag vaststellen: België 1, Nederland 0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails