12 maart 2010

Bas Heijne » Weg met de voetbal-elite!

"Kijk, zo kan het ook", zei Bas Heijne op 6 maart jongstleden in NRC-Handelsblad.

Het gaat hem om de verdedigende-, en vaak hulpeloze-, argumentatie, die de "goedmensen" onder ons gaan hanteren als ze door een PVV-schreeuwlelijk van iets onzinnigs worden beschuldigd.

PVV-voorman Sietze Fritsma, bestempelde het Residentie Orkest als een "trombone-clubje" van de "elite", dat via "de belastingcenten van Jan Modaal" zwaar wordt gesubsidieerd.
"Afschaffen, die hap!"

In onze verontwaardiging, en omdat we feitelijk willen informeren in plaats van door middel van kreten, gaan Jeltje van Nieuwenhoven (en ik trouwens zelf ook, zie verderop) op een verkeerde toer:

Bas Heijne:
In de debatten met PvdA-lijsttrekker Jeltje van Nieuwenhoven, probeerde de laatste het volgende argument: „Maar de kinderen van jan modaal hebben ook muziekles van die mensen.” Waarop Fritsma zei: „Muziekles is overal te krijgen, ook bij particuliere leraren.”

En gelijk heeft hij. Hoe zwak staat de kunst wanneer het bestaan van een van de oudste en belangrijkste orkesten van ons land verdedigd moet worden met het argument dat de musici peuters het verschil tussen een hobo en een schuiftrompet uitleggen?
Overigens vind ik dat Jeltje het prima heeft gedaan in Den Haag. Ze is aan haar derde of vierde politieke leven toe. Tot de maand mei van het Fortuijn-jaar 2002 kon ik haar minder waarderen. Maar sinds ze kordaat als Kamervoorzitster de belangrijkste democratische waarden redde na de moord op Fortuijn en het aftreden van Kok (spoedconferentie met de verweesde LPF-top op vliegveld Zestienhoven), kan ze bij mij niet meer stuk.

Maar Bas Heijne heeft toch een punt. Hij vindt (en dat vind ik ook) dat op een directe aanval een direct antwoord hoort te komen.

Daarvan geeft hij een voorbeeld (deel van de hierboven aangehaalde kolom):

Bas Heijne » Weg met de voetbal-elite!:

"Kijk, zo kan het ook: tijdens de verkiezingsstrijd toonde Sietse Fritsma zich een verklaard ADO-fan. Weet Fritsma hoeveel subsidie er de afgelopen jaren naar die eeuwig noodlijdende club is gegaan? Hoeveel verzoeken om overheidssteun zijn club heeft gedaan? Weet hij hoeveel Nederlandse belastingbetalers die helemaal niet van voetbal houden ophoesten voor de dure hobby van een elite die zich handig als „het volk’’ presenteert en ondertussen schaamteloos van gemeenschapsgeld profiteert? Waarom moet ik als hardwerkende Nederlander blijven meebetalen aan het faciliteren van een Haagse club die hopeloos onderaan bungelt in de eredivisie? Moeten we die niet heel snel uit haar lijden verlossen? Het scheelt gemeenschapsgeld, politie-inzet en een hoop ellende.

Want die ADO-supporters! Ik zeg niet straatterroristen, maar twee weken geleden gebeurde er dit. Uit het AD: „Tijdens de wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag in De Kuip in Rotterdam is zondag een lawinepijl afgevuurd vanuit het vak met supporters van ADO Den Haag. De pijl kwam in het vak zelf tot ontploffing. Daarbij is zeker één Haagse fan gewond geraakt.’’

Hoe lang nog? Ze kunnen niet eens de vijand raken, stelletje onrendabelen. Wat is het maatschappelijk belang van voetbal? Stel de vraag en je krijgt hetzelfde gestotter als wanneer je iemand vraagt het belang van kunst te verdedigen."
Pats! Die is raak!
Ik antwoordde zelf ook op Fritsma in deze blog en op Krapuul (PVV-Den Haag: Uit de Kunst!) met een geleerd betoog over de structuur van de subsidies en het bedrog van de PVV, dat Den Haag er geld aan zou kunnen overhouden.

Zoals zo vaak in de afgelopen jaren, heeft Bas Heijne weer eens helemaal gelijk.
Lees zijn hele stuk en word overtuigd!
Overweeg ook eens om een van de boeken aan te schaffen, waarin Bas' columns van de afgelopen jaren zijn gebloemleesd. De moeite waard.
Bij voorbeeld "Verloren Land" in de NRC-Webwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails