28 juni 2010

Wilders wil een erkende haatzaaier als getuige opvoeren om aan te tonen dat hij geen haat zaait...

Wilders met Pipes - 2009 Florida 
Twee verdachten van haatzaaien broederlijk vereend: Pipes en Wilders schouder aan schouder. US, 2006.

Wilders verlangde in februari bij het begin van zijn proces wegens haatzaaien, dat de Amsterdamse rechtbank een narrenschip vol “getuigen-deskundigen” uit de hele wereld zou horen. Die moesten bevestigen, dat Wilders’ kolder over de Islam “de waarheid” is.Eén van die getuigen is de Amerikaanse professor Daniel Pipes. Niet zo zeer een Islam-deskundige, maar een Likud-gezinde politicoloog en specialist internationale betrekkingen in het Midden-Oosten. Pipes behoort niet tot de drie getuigen-deskundigen van Wilders die justitie inmiddels achter gesloten deuren heeft gehoord.

Nou, daar boft Wilders mee. Want intussen raakte bekend, dat dezelfde Pipes via een artikel in het Duitse Die Welt ervoor gezorgd heeft, dat dit grote dagblad door de deutsche Presserat berispt is wegens … haatzaaien!

Op 3 februari 2010 publiceerde Die Welt een inmiddels berucht opiniestuk van Daniel Pipes. Pipes roept president Obama daarin op om nu onverwijld Iran te gaan bombarderen, al was het maar om weer wat hoger in de opiniepeilingen te raken.

In Duitsland is het (sinds 1945) bij wet verboden, om tot oorlogsgeweld op te roepen, zolang het land zelf niet in gevaar is. Een wijze maatregel van de toenmalige geallieerde bezetters.
Een Duitse bloggeres, Friderike BECK pakte zaak op en liet het er niet bij zitten, ook niet toen de redactie van Die Welt het artikel en de meer dan 400 veelal haatdragende commentaren erop, na 2 dagen, zonder uitleg, van zijn site haalde. (Nalezen, in het Duits, bij: Beschwerde beim Deutschen Presserat gegen DIE WELT hat Erfolg! « Becklog.)

Ze diende een klacht in bij de Duitse “Presserat”, die vergelijkbaar met de Nederlandse Raad voor de Journalistiek. Deze Raad gaf haar op wezenlijke punten gelijk en veroordeelt het feit dat de redactie van Die Welt niet duidelijk heeft aangegeven dat ze zich van de haatdragende en cynische geweldsoproep distantieert.
De Raad heeft op 25 mei besloten tot een “Hinweis” (is een berisping) aan het adres van Die Welt en heeft die op 24 juni 2010 in een brief aan Friderike Beck openbaar gemaakt.

De conclusie luidt:
Aufgrund des Verstoßes gegen die Ziffer 6 des Pressekodex erteilt der Vorsitzende des Beschwerdeausschusses der Redaktion [der WELT, F.B.] gemäß § 7 Abs. 2 Beschwerdeordnung einen Hinweis.
Manfred Protze
Vorsitzender des Beschwerdeausschusses 1
Voor de goede orde: De Persraad veroordeelt dus Pipes zelf niet. Kan dat ook niet. Zijn mening valt onder de vrijheid van meningsuiting en Pipes is Amerikaan. Degenen echter, die dergelijke “extreme”, “polariserende” etc. meningen weergeven zonder zich daarvan te distantiëren, overtreden de Pressekodex, die zich op de Duitse grondwet baseert (zie boven).

Indirect is Pipes dus van haatzaaien en oproepen tot een aanvalsoorlog beschuldigd en degenen die zijn oproep kritiekloos verbreiden zijn daarvoor berispt.

Wilders wilde dus een erkende haatzaaier als getuige opvoeren om aan te tonen dat hij geen haat zaait.

Kan het gekker?

Oorspronkelijke publicatie:

Beoogde kroongetuige van Wilders, Daniel Pipes, ZELF weggezet wegens haatzaaien! | Krapuul.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails